Evinizde yüzde 60 daha az enerji tüketmek ister misiniz?
Mutfak
- Yiyecekleri düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz.Tencere,tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerji israfıdır.
- Mümkünse yiyecekleri mikrodalga fırınlarda pişiriniz.Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikrodalga fırın,klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir.
- Tencere ve tepsinizin kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan 2-3 dakika önce fırın ve ocağınızı kapatabilirsiniz.Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayınız.Her kapak açılışında sıcaklık 25-30 derece düşer.Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerekir.
- Enerji tasarrufu için,fırın çalıştırıldığında 2-3 tür yemeği aynı anda pişirmeniz tavsiye edilir.Isının ve nemin tencere veya tepsi içinde tutulması için kapaklar hava sızdırmaz olmalı.Bu durum yemeğin hızlı pişmesini sağlar.
- Mikrodalga fırınlarda suyunuzu hemen kaynatabilirsiniz.Bu su ile çay ve çorbanızı pişirebilir,böylece hem enerjiden hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
- Fırınları odanızı ısıtmak için asla kullanmayınız.Bu durum çok tehlikeli ve pahalıdır.
- Sebzeli yemeği pişirirken az miktarda su kullanınız.Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız.Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişiriniz.Böylece yiyecekler daha iyi ve hızlı pişer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder