GERÇEK VE SIRADIŞI BİLGİLER,İLGİNÇ HİKAYELER VE ÖZGÜN YORUMLARLA SİTEMİZ HİZMETİNİZDEDİR...

BİYOGRAFİ

                                                      
                                                         CAHAR DUDAYEV(1944-1996)
   Çeçenistan'ı özgürlüğe kavuşturan Cahar Dudayev,1944 yılının şubat ayında Çeçenistan'ın Yalho köyünde doğdu.Hayata gözlerini açar açmaz Rus baskısı le tanıştı.23 Şubat 1944'te Sibirya'ya sürgün edilenlerin arasına katıldığında daha annesinin kucağında 15 günlük bir bebekti.Çocukluk yılları Sibirya bozkırlarında çok zor şartlar altında geçti.Orta öğrenimini burada tamamladı.1962 yılında Tambov Askeri Pilot Yüksek Okulu'ndan,1966 yılında da Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi'ni de bitiren Dudayev,1.sınıf pilot ve mühendis ünvanını kazandı.S.S.C.B. hükümeti tarafından kendisine 12 madalya verildi.Tümgeneralliğe yükseldi.Sovyet tarihinde Stratejik Hava Kuvvetlerinde Tümen Komutanı olmayı başaran ilk müslüman olarak adından bahsettirdi.
   Çeçenistan Devlet Başkanı olmadan önce Baltık Cumhuriyetleri'nde yaşanan bağımsızlık hareketlerini bastirmadığı için adı isyancı generale çıktı.1989'da Estonya'da Stratejik Hava Kuvvetleri Filoları Komutanlığı'nda görev yaparken Baltık ülkelerinde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova'dan emir aldı.Ancak bu emri"Yurdunun bağımsızlığı için mücadele eden bir halkın üstüne bomba atmam"diyerek yerine getirmedi.Moskova bu itaatsizliği hazmedemedi ve Dudayev'e ceza olarak askeri birliği birlikte Grozni'ye sürgüne gönderildi.1990 yılının mayıs ayında görevinden istifa etti.
   Rusya'nın 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan'a karşı başlattığı işgal ve soykırım hareketine karşı Cahar Dudayev,"Son çeçen canını vermeden Ruslar ülkemize hakim olamaz"diyerek,halkına"Cihad"emrini verdi.Dudayev'in önderliğindeki Çeçen halkı,iki yıla yakın bir süre devam eden şanlı bir istikal mücadelesi verdi.Bu özgürlük lideri,21 Nisan 1996'da bir suikast sonucu şehid edildi.

ŞAH İSMAİL (1487 - 1524)
İran Safevi Devleti'nin kurucusu olan Şah İsmail, 1487 yılında doğdu. Babası Şeyh Haydar, Şirvan hükümdarı Ferruh Yesar ve ona yardım eden Akkoyunlu hükümdarı Yakup Bey'e karşı yaptığı savaşta öldü. Üç yıl hapis hayatı yaşayan Şah İsmail, esaretten kurtulduktan sonra mücadelelere girişti. 1500 yılına kadar süren bu mücadelelerden sonra Şah İsmail, babasının katili Ferruh Yesar'ın üstüne yürüdü. Bakü'yü ele geçirdi ve 1502'de Akkoyunlu hükümdarı Elvend'i Nahçivan yakınlarında yenerek, ülkesinin bir kısmını ele geçirdi. Buradan Tebriz'e giderek Taç giydi ve "Şah" ünvanını kazandı. 1502 kışını Tebriz'de geçiren Şah İsmail, ilkbaharda Fars ve Irak'ı, Acem hükümdarı Murad Bey'i yenerek Şiraz'ı aldı. 1507'de Erçiş, Ahlat ve Bitlis'i alarak Elbistan'a kadar ilerledi. Kısa zamanda devletinin sınırlarını genişleten Şah İsmail, iki güçlü rakiple karşı karşıya geldi. Bunlar doğuda Özbekler, batıda Osmanlılardı. Şah İsmail, Osmanlı Devletini yıkmak için Anadolu'yu karıştırmayı düşünüyordu. Osmanlı şehzadeleri arasındaki saltanat mücadelesinin yoğun olduğu bir dönemde, Şah İsmail'in Anadolu'ya gönderdiği Nur Ali Halife, kendisine katılan Türkmen süvarileri ile Tokat'a girdi ve burada Şah İsmail adına hutbe okuttu. Ayrıca Şahkulu da Antalya'da bir isyan başlattı. Yavuz Sultan Selim tahta geçince, taht mücadeleleri bitti. Yavuz Sultan Selim ilk olarak Anadolu'daki Şah taraftarlarına karşı harekete geçti. Anadolu'daki Şah İsmail taraftarlarını ortadan kaldıran Yavuz Sultan Selim, savaş hazırlığı yapmaya başladı. Hazırlıklarını tamamlayan Yavuz Sultan Selim, 23 Ağustos 1515'de Çaldıran Ovası'nda yapılan savaşta Şah İsmail'i yendi. Bu yenilgiden sonra eski cesaretini kaybeden Şah İsmail, günlerini ayrı ayrı şehirlerde geçirdi. 1524'de öldükten sonra Erdebil'de Şeyh Safiyüddin'in yanına gömüldü. Şair de olan Şah İsmail, Hatayi mahlasıyla Türkçe şiirler yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder