GERÇEK VE SIRADIŞI BİLGİLER,İLGİNÇ HİKAYELER VE ÖZGÜN YORUMLARLA SİTEMİZ HİZMETİNİZDEDİR...

21 Mart 2013 Perşembe

ÇOCUK VE TELEVİZYON ÜZERİNE ÖZEL NOTLAR

   Televizyon da kitap gibi faydalı bir araçtır,ancak programlarda seçici davranmak ve TV kölesi olmamak şartıyla.Siz evdeki bütün zamanınızı televizyon seyrederek geçirirseniz,çocuğunuzda farklı bir davranış bekleyemezsiniz.Çocuğun uzun süre TV karşısında kalması her tür programı seyretmesi anlatması anlamına gelir ki son derece mahzurludur.
   Filmlerde yer alan öldürme,işkence,dayak,açık saçık sahneler ve acıma duygularını sömüren yerli filmler çocuğu korkutur;o gencecik beyni karıştırır ve çocuk uzun süre bu sahnelerin etkisinde kalır.
   Uzun süre TV seyretmek keşif kabiliyetini tembelleştirir,öldürür.Gezme,inceleme,araştırma,iletişim kurma faaliyetleri olmadan hazır bilgi verir;okuma kabiliyet ve zevkini köreltir.
   Ailece TV kölesi olmak aile içi iletişimi engellediği için aile fertleri sadece yan yana oturarak gün geçirir hale gelirler.Problemleri çözmek,sevinçleri paylaşmak,bir fikir üzerinde tartışmak,şakalaşmak imkansızlaşır.Çocuğun sorularına cevap verilmez ya da baştan savma cevap verilir.
   Çocuğunuzun sevdiği ve ona faydalı programları seyretmesine izin verin ve bu programların seçiminde titiz davranın.TV izleme saati dolduğunda çocuğa alternatif faaliyetler sunun:Bilgisayarı keşfetmek,parka gitmek,bisiklete binmek gibi.
   Doğru programları seçmek kaydıyla TV faydalıdır.Belgeselleri izlemek farklı ülkeleri,arabaları,bitkileri öğrenmek,yeniliklerden haberdar olmak gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder