GERÇEK VE SIRADIŞI BİLGİLER,İLGİNÇ HİKAYELER VE ÖZGÜN YORUMLARLA SİTEMİZ HİZMETİNİZDEDİR...

23 Mayıs 2013 Perşembe

CENGİZ AYTMATOV(1928-2008)


   Kırgız edebiyatının en tanınmış,belki de en çok sevilen yazarlarından biridir.Yapıtlarını Kırgızca ve Rusça yazan Aytmatov konularını genellikle yakın çevresinden seçer.Kırgız halkının 2.Dünya Savaşı yıllarında yaşadığı acılı ve kederli olayları,sıradan kişileri,memurları,yaşlı köylüleri,duyarlı,sevecen,içten,sevgi dolu bir yaklaşımla anlatmıştır.
   1963'te Lenin Edebiyat Ödülü'nü alan yazarın toplumsal sorunları ele aldığı yapıtların başında "Hasat Yolu(1963)" ve "Kopar Zincirlerini Gülsarı(1966)"gelir.
   Aytmatov'un başyapıtı olarak değerlendirilen "Beyaz Gemi(1970),uzaklardaki babasını getirecek beyaz bir gemiyi bekleyen çocuğun öyküsüdür.Yapıtlarının çoğu Türkçeye çevrilmiş olan Aytmatov'un bir öyküsünü "Selvi Boylum Al Yazmalım"adıyla yönetmen Atıf Yılmaz sinemaya uyarlamıştır.
   Aytmatov,"Gün Olur Asra Döner" romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan''da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi.Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov,komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder